Britanski moderni roman i Britansko carstvo

Britanski moderni roman i Britansko carstvo

Nastavnik: dr. sc. Borislav Knežević, red. prof.
Naziv kolegija: Britanski moderni roman i Britansko carstvo
od 2020/21
Nastavnik: dr. sc. Borislav Knežević, red. prof.
ECTS bodovi: 6 bodova
Jezik: engleski
Trajanje: 1 semestar (1. ili 3. semestar)
Status: izborni u okviru ponude književnih kolegija
Oblik nastave: 1 sat predavanja i 2 sata seminara na tjedan
Uvjeti: upisan 1. ili 3. semestar diplomskog studija anglistike

Cilj: Ovaj kolegij uključuje analizu nekoliko romana britanskih autora (Kipling, Conrad, Woolf) te jednog romana nastalog na području tadašnjeg Britanskog carstva (Tagore), te ima tematsku odrednicu utoliko što posebnu pozornost udjeljuje temi prikazivanja imperijalizma i kolonijalizma u tim romanima (dobar dio sekundarne literature je s područja postkolonijalnih studija). U našim diskusijama bavit ćemo se kako književno-povijesnim karakteristikama modernizma, tako i nizom tema koje je definirala postkolonijalna kritika i teorija (kao što su odnos između metropole i kolonije, konstrukcija/prikazivanje drugoga, kulturna hibridnost, pitanje ustroja rodnih uloga, itd.). Pri tome se Kiplingov roman Kim, koji ne pripada književnom modernizmu, koristi kao uvodni književni tekst kako u smislu diskusije o književno-povijesnoj periodizaciji, tako i u smislu diskusije o postkolonijalnoj kritici. Rad u kolegiju uključivat će seminarske diskusije, te pomno čitanje formalnih i povijesnih odrednica tekstova. Kolegij zahtijeva viši stupanj studentskog angažmana u istraživačkom dijelu rada u seminaru, odnosno u prikupljanju sekundarne literature i radu s njom. Među ostalim, od studenata se očekuje da kroz zajednički rad u kiolegiju i individualni rad na kritičkoj bibliografiji i pisanju seminarskog rada razvijaju sposobnost stvaranja slike o strukturi književno-kritičke diskusije o temi ovog kolegija.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Kolegij nudi pregled i čitanje nekih od središnjih tekstova britanskog modernog romana, kao i uvod u postkolonijalnu kritiku kao jedan od najznačajnijih pravaca suvremenog proučavanja književnosti. Kao i ostali književni kolegiji na diplomskom studiju anglistike, i ovaj omogućuje daljnje razvijanje vještina analize književnih tekstova.

Način polaganja kolegija: Ocjena se temelji na kontinuiranoj evaluaciji tijekom semestra, te uključuje jedan esej u drugom dijelu semestra (5-6 kartica teksta), i dva kolokvija (jedan sredinom semestra, a drugi u zadnjem tjednu semestra).

Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: Studenti ocjenjuju kvalitetu kolegija putem anonimne ankete na kraju semestra.

Sadržaj kolegija (po tjednima):

  1. tjedan: Uvod u modernizam. Periodizacija, status romana kao žanra, povijesni kontekst imperijalizma. Said, orijentalizam.
  2. tjedan: Kipling. Avanturistički imperijalni roman.
  3. tjedan: Kipling, nastavak. Cohn: pitanje kolonijalne vlasti u Indiji. Conrad.
  4. tjedan: Conrad. Achebe, i pitanje rasizma u književnosti.
  5. tjedan: Brantlinger, i odnos modernizma i imperijalizma.
  6. tjedan: Tagore.
  7. tjedan: Prvi kolokvij.
  8. tjedan: Tagore.
  9. tjedan: Renan, i pitanje definicije nacije.
  10. tjedan: Nehru, i pitanje razvoja.
  11. tjedan: Woolf. Rok za predaju kratkog eseja na zadanu temu.
  12. tjedan: Woolf.
  13. tjedan: Woolf.
  14. tjedan: Cannadine, Ornamentalism.
  15. tjedan: Drugi kolokvij.

Literatura:
A. Obavezna literatura:
Romani:

Rudyard Kipling, Kim
Joseph Conrad, Heart of Darkness
Rabindranath Tagore, The Home and the World
Virginia Woolf, Between the Acts

Kritika:
Edward Said, “Introduction” to Orientalism, New York: Vintage Books, 1979.
Bernard S. Cohn, “Representing Authority in Colonial India”, iz Eric Hobsbawm, The Invention of Tradition. Cambridge: Cambridge University Press, 1993.
Chinua Achebe, “An Image of Africa.” Massachussets Review 18, 1977.
Patrick Brantlinger, The Rule of Darkness (ulomci). Ithaca: Cornell University Press, 1990.
Ernest Renan, “What is a Nation?”, Omar Dahbour, Micheline R. Ishay (ur.), The Nationalism Reader, Humanity Books, 1995.
Jawaharlal Nehru, “The Discovery of India”, The Nationalism Reader.
David Cannadine, Ornamentalism. How the British Saw Their Empire (ulomci). Oxford: Oxford University Press, 2001.

B. Dopunska literatura:
Anthony Apiah, “Topologies of Nativism”, iz Julie Rivkin, Michael Ryan, Literary Theory: An Anthology. London: Blackwell, 1998.
Carole Boyce Davies, “Migratory Subjectivities.” Literary Theory: An Anthology.
Frantz Fanon, “The Wretched of the Earth”, iz The Nationalism Reader. Omar Dahbour, Micheline R. Ishay (ur.), Humanity Books, 1995.
Fredric Jameson, “Modernism and Imperialism”, iz Nationalism, Colonialism and Literature. Minneapolis: University of Minnesota Press, 1990.