Poziv na Večeri Klasičnog Hollywooda (5. – 26. svibnja 2021.)

Dragi anglisti, dragi filmofili,
Klub studenata anglistike X.a. sa zadovoljstvom vas poziva na

Večeri Klasičnog Hollywooda

– filmske večeri srijedom tijekom kojih ćemo naredna četiri tjedna pogledati neke od najprominentnijih i najrelevantnijih filmova Zlatnog doba Hollywooda.
Filmove ćemo gledati na faksu, s početkom u 19 sati u dvorani D VI.
Budući da je broj mjesta ograničen (max. 25), molimo vas da se najavite te rezervirate svoje mjesto tako da pošaljete Klubu poruku preko Facebooka.
Što se programa tiče, pogledat ćemo četiri predstavnika četiriju najznačajnijih žanrova Klasičnog Hollywooda, i to po sljedećem rasporedu:
 
5.5.2021. Screwball komedija: “Ninotchka” (dir. Ernst Lubitsch)
12.5. 2021. Melodrama: “All About Eve” (dir. Joseph L. Mankiewicz)
19.5.2021. Film noir: “Sunset Boulevard” (dir. Billy Wilder)
26.5. Western: “Johnny Guitar” (dir. Nicholas Ray)
 
Sljedeći tjedan, dakle, otvaramo filmske večeri projekcijom Lubitscheve screwball komedije “Ninotchka” (1939) s Gretom Garbo u naslovnoj ulozi. Film prati Ninotchku, posebnu izaslanicu Sovjetskog Saveza u Pariza prikazanu kao stereotipnu komunisticu, kako pokušava provesti prodaju dragulja na korist svoje domovine. Međutim, ubrzo nakon dolaska u Pariz, Ninotchka se zaljubljuje… Film na fascinantan i iznimno smiješan način prikazuje percepciju Oktobarske revolucije u zapadnom svijetu, a više o samome filmu i njegovim interpretacijama reći će nam dr. sc. Tatjana Jukić, koja će održati kratak uvod prije same projekcije filma.
 
Vidimo se dakle narednih tjedana poštujući, naravno, propisane epidemiološke mjere!