Suvremene fonološke teorije

Josipovi-fonoloske

Višnja Josipović Smojver. Suvremene fonološke teorije. Zagreb : Ibis grafika, 2017.

Knjiga Suvremene fonološke teorije namijenjena je fonetičarima i lingvistima, jezikoslovcima širokog spektra – od onih koji se bave teorijskim izučavanjem jezika do onih kojima je podučavanje jezika struka.
Temeljit pregled suvremenih fonoloških teorija prvi put se u ovako kompaktnom obliku podastire domaćem čitateljstvu. Kroz prizmu različitih fonoloških teorija i s izvrsnim uvidom u njihov povijesni razvoj, autorica tumači temeljne fonološke pojmove i promišlja o jeziku kao govornom fenomenu koji u svojoj zvukovnoj i artikulacijskoj komponenti pokazuje nevjerojatnu raznolikost u različitim svojim ostvarajima.
Dodatnu vrijednost knjizi svakako daje i znanstvena aparatura – opsežan popis relevantne literature, brojni primjeri, glosar fonoloških pojmova, anotirani popis manje poznatih jezika, kontastivni indeks optimalnosnih ograničenja te predmetno kazalo i kazalo imena.
Zbog takve svoje strukture, knjiga Suvremene fonološke teorije priručnik je kojemu će se zainteresirani čitatelj uvijek iznova vraćati u potrati za relevantnom, strukturiranom i lako dostupnom informacijom.

________________________________________________________
Autorica je uspjela čitatelju jednostavnim hrvatskim jezikom približiti često vrlo apstraktne i netransparentne pojmove, pravila i modele, što njezin prikaz čini pristupačnim širem krugu čitatelja, tj. kako sama kaže i onima “koji pri samom spomenu fonologije osjećaju nelagodu”. Njezina je argumentacija logična i razumljiva, a sve su opisane teorije i pojave ilustrirane pomno odabranim primjerima opisa različitih pojava u različitim jezicima koji se navode u literaturi. Obično je riječ o pojavama iz čitatelju poznatih jezika, ponajviše hrvatskoga i engleskoga, a samo tamo gdje se neki fonološki problem nije mogao ilustrirati primjerom iz tih jezika posegnula je i za primjerima “egzotičnijih” jezika. Dodatnu vrijednost njezinu rukopisu daje i vrlo obiman popis fonološke literature te osobito glosar fonoloških pojmova u kojemu su na koncizan, jednostavan i razumljiv način definirani gotovo svi važni pojmovi suvremene fonologije.
Iz recenzije Prof. dr. sc. Milana Mihaljevića
____________________________________________________________

Knjiga Suvremene fonološke teorije relevantno je djelo koje ima i znanstvenu i stručnu važnost. Teme obrađene u knjizi (strukturalizam u fonologiji, generativna fonologija, segmentna fonologija, suprasegmentna fonologija i optimalnosna teorija) pokrivaju mnogo više od samog povijesnog prikaza razvoja fonološke misli. Sustavno su i temeljito objašnjeni ključni pojmovi te promjene u fonološkom pristupu, opisu i analizi jezika tijekom vremena. Posebna je pažnja posvećena optimalnosnoj teoriji, kao trenutno najutjecajnijoj, a u tom kontekstu dana je i optimalnosna analiza hrvatske prozodije.
Ova knjiga izvrsno je djelo koje će obogatiti lingvističku literaturu na hrvatskom jeziku.
Iz recenzije Prof. dr. sc. Vesne Mildner

______________________________________________________________________________________
tekstovi preuzeti s poveznice:

https://www.ibis-grafika.hr/shop/proizvod/suvremene-fonoloske-teorije/